Škola za pse

Školovanje pasa

U svojoj kinološkoj karijeri neprestano nailazim na pitanja kada početi sa školovanjem pasa, kako ih učiti da budu poslušni. Da ste mi to pitanje postavili prije dvadesetak godina moj odgovor bio bi vrlo jednostavan. Nema tu puno razmišljanja, cuknete ga malo da sjedne , trznete ga malo da legne, povučete ga da dođe , kaznite ga ako ne sluša. Sjećam se dobro popularne emisije „Kućni ljubimci“ i igošće iz Slovenije koja je izjavila da trenira sa svojim psom samo kada je dobro raspoložen. Ne moram vam niti reći na kakve je reakcije među trenerima pasa naišla ta njezina rečenica. Danas ne mogu ni sam vjerovati da smo na taj način učili ljude, ali i pse. Postojali su i tada „bihevioristi“ znastvenici koji su se bavili proučavanjem ponašanja životinja poglavito pasa u ovom slučaju. Čuli smo mi njih tamo negdje u daljini, ali teško je odbaciti stare okove koji vas sputavaju da razmišljate drugačije, da ne koristite stalno iste obrasce za sve pse i stoga je upravo nevjerojatna činjenica koliko čovjek kroz godine promijeni svoje razmišljanje, svoju retoriku i svoje stavove. Našu kinološku prošlost nažalost ne možemo promijeniti, na budućnost na sreću ne možemo utjecati, ali na sadašnjost možemo i moramo.

 • Hotel za pse PET

  Na isto pitanje danas odgovaram potpuno drugačije, gledajući na školovanje naših ljubimaca iz potpuno druge perspektive. Dobro pa što je onda toliko važno kada odlučimo školovati našeg psa? Mi kao vlasnici smo odlučujući faktor da li ćemo uspjeti naći zajednički jezik sa našim psom. Moramo biti spremni razumjeti biće druge vrste i spustiti se na jednu posve drugu razinu svijesti i komunikacije. Zato ljudima sa kojima treniram i surađujem volim reći: Psi imaju svoj univerzalni jezik i odlično se međusobno razumiju, pa shodno tome ako priznajemo tu činjenicu, onda se kao najinteligentnija bića na našoj planeti moramo prilagoditi i naučiti taj jezik. Automatski se postavlja pitanje da li je taj jezik težak i da li ga možemo savladati? Odgovor je da , taj jezik je težak ali ga možemo naučiti. On se sastoji od niza mimika, rituala, zvukova , pokazivanja emocija i pokreta svojstvenih psima. Zbog toga sa svojim školovanjem prvo mora početi čovjek budući vlasnik psa. Ova rečenica je znakovita iz razloga što navodi čitatelje da pomisle kako bi prvo oni trebali učiti , tek potom nabaviti psa. Upravo tako, jer sjetimo se malo primjera iz našeg života.

  Prvo završimo tečaj vožnje, pa tek onda nabavimo auto, a ne obrnuto. Zašto je tome tako? Razlog tome je poznata činjenica da čovjek ono što ne poznaje dobro uvijek uništi. Tako je i sa psima, ukoliko ih ne poznajemo dobro ,“uništiti „ ćemo ih. Po mom mišljenju izuzetno je važno educirati se prije nabavke novog ljubimca , naravno pravo školovanje tek počinje sa dolaskom malog dlakavca.

 • Hotel za pse PET

  Velika većina ljudi smatra da sa školovanjem psa treba započeti u dobi od godine dana što je velika zabluda, jer do tada se formiraju čvrste navike koje mogu biti i dobre i loše. Loših se vrlo teško osloboditi u nekim slučajevima praktično i nemoguće. Iako gotovo nikada ne kompariram djecu i pse u ovom slučaju to je poželjno i moguće.Kada bismo dijete ostavili samo da radi što želi i ne bismo ga učili ničemu u dobi do tri godine,napravili bismo strašnu pogrešku,jer poznato je da je kod djece najvažnije razdoblje od 0-3 godine. Zašto onda smatramo da psa treba pustiti da naraste i da sazrije do godinu dana pa ćemo ga onda školovati. Ovu teoriju možemo potkrijepiti činjenicom da su etolozi izračunali da je prva godina života psa ekvivalent prvih 10-ak ljudskih.To bi teoretski značilo da smo dijete zapustili do njegove desete godine i onda smo se odlučili posvetiti njegovu odgoju. Svi čemo se složiti da bi takvo naše ponašanje polučilo katastrofalne posljedice u daljnjem razvoju .Iz tih razloga moramo se jako potruditi da počnemo štene učiti kroz igru,praktički od prvog trenutka kada smo ga nabavili.

 • Hotel za pse PET

  Tada je pravo i jedino vrijeme da izgradimo temelje naših budućih odnosa.Kroz pozitivno poticanje , motivirajući trening i međusobno razumijevanje nevjerojatno je koliko brzo možemo uspostaviti pravilnu komunikaciju. U toj dobi stvaraju se navike kako pozitivne tako i negativne, koje traju i obilježavaju cijeli život. Obje se navike formiraju u samo nekoliko ponavljanja,samo što nam ona prva pogoduje i hvalimo psa pred svima kako je pameten, a ona druga nam se ne sviđa ,pa psa kudimo i vičemo na njega. Moramo biti svjesni da nas psi konstantno promatraju i prepoznaju naše raspoloženje i govor tijela. Dakle, u tom smislu moramo se naučuti prepoznavati mehanizme koji pokreću psa. Samim činom kažnjavanja samo ćemo se još više udaljiti. Psi su jednostavna bića i motivira ih hrana ili zabavna igra sa vlasnikom. Ukoliko štenetu hrana stoji na raspolaganju 24 sata naravno da hrana kao nagrada gubi svoj smisao. Isti princip možemo primijeniti i sa igračkom. Naime ukoliko pas u na mjestu gdje živi ima puno igračaka koje su mu stalno dostupne i sa kojima se igra kada mu je volja ,igračka baš kao i hrana gubi svoj smisao.

 • Hotel za pse PET

  Mnogim čitateljima ovaj način učenja činiti će se brutalnim ili pretjeranim ,međutim moramo znati sljedeće: kod uzgajivača prilikom hranjenja mali psići se bore za hranu ,jer je konkurencija velika,zapravo ta borba započinje već samim činom sisanja ,gdje jedan drugog pokušavaju istisnuti da bi zadovoljili svoju potrebu za hranom. Dolaskom u novi dom štene još nekoliko dana jede proždrljivo jer u njemu tinja sjećanje koje je ponijelo iz legla. Kada shvati da nema konkurencije ono se opusti ,jer shvati da je hrana stalno dostupna i ne poštuje je. Moramo se samo malo osvrnuti oko sebe i zapaziti ćemo da se u prirodi životinje bore za hranu i da je to dio normalnog procesa preživljavanja.Dakle od samog početka treba psa uvjeriti da je hrana kao motiv visoko pozicionirana u njegovom životu. Najveća dobrobit tog vrlo jednostavnog načina učenja je da već sasvim malo štene nakon nekoliko dana treninga samostalno zahtijeva nagradu,svaki taj trenutak moramo prepoznati, vrednovati i obilato nagraditi velikim veseljem i naravno hranom. Mnogi vlasnici me pitaju,dobro to još možemo progutati,ali pa nećemo valjda cijeli život psa nagrađivati hranom. Moje protupitanje je vrlo jednostavno, pa da li Vi dobivate novčanu nagradu za svoj posao? Naravno odgovaraju mi, a zašto onda pas ne bi dobio nagradu za svoj rad. Sigurno da vremenom možemo hranu zamijeniti igračkom ili pohvalom,ali ako želimo veselog psa koji nas posluša svojom voljom ,nagrada u ovom ili onom obliku ostaje cijeli život!

 • Hotel za pse PET

  Dakle, iz svega gore napisanog lako se može isčitati metoda koju primjenjujemo u našoj školi, razvijanje volje za suradnjom i međusobnim razumijevanjem na pozitivan način.

  Nenad Novak
  Međunarodni kinološki sudac (FCI)za rad školovanih pasa
  Instruktor za rad sa svim pasminama pasa, licenciran pri Hrvatskom kinološkom savezu.